Iron scratch team 

Scratch, scratcher, klonen, variabelen…nu nog Latijn…maar daar gaan wij verandering in brengen! Welkom bij het Iron Scratch team. Word samen met ons een kei in programmeren.

Wat is dat … programmeren? Programmeren is een computer laten doen wat je wilt. Als programmeertaal gebruiken we Scratch. Scratch is een programmeertaal voor kinderen, ontwikkeld door MIT. Dat is een Amerikaanse topuniversiteit.

Waarvoor is programmeren nuttig? We hebben allemaal leren lezen en schrijven. Toch wordt niet iedereen schrijver. Maar het is wel voor iedereen nuttig. Hetzelfde geldt voor programmeren. Niet iedereen wil programmeur worden. Maar je leert wel creatief denken, wiskundig denken, samenwerken, logisch denken, je leert computationeel denken, … kortom, allemaal vaardigheden die je later van pas zullen komen.  Beslis je toch om programmeur te worden? Weet dan dat ze wereldwijd ontzettend veel mensen zoeken die dat kunnen.

Speel jij graag games, maar zou je willen dat je ze zelf kan maken? In dat geval ga jij je heel hard amuseren tijdens deze lessen. Wordt dit moeilijk? Niet als je regelmatig oefent. Bovendien gaan we dit stap voor stap samen doen!

Waarom kiezen we voor Scratch? De concepten die je gaat leren, kan je later gebruiken in eender welke programmeertaal. Dit komt omdat de logische structuren in Scratch, in iedere programmeertaal voorkomen. Alle blokjes staan in beeld (je moet wel effe klikken op de verschillende categorieën). In tegenstelling tot vele andere programmeertalen moet je deze niet van buiten leren. Je kan de taal op Nederlands zetten wat betere resultaten geeft én het is gratis. Wereldwijd zijn er duizenden bassischolen, middelbare scholen en hogescholen die Scratch gebruiken.

Thuis aan de slag met deze site:

  • Je wilt Scratch installeren op je computer maar je weet niet hoe dat moet? Vind meer info via de link ‘wegwijs in Scratch‘.
  • Op deze site kan je ook de lessen terugvinden die we op school gebruiken. Deze vind je  bij de link ‘programmeren‘.
  • Wil je de hele handleiding van scratch uitpluizen, een MOOC volgen of gewoon oefenen met extra kaarten? Dan moet je bij deze link zijn: extra content
  • Heb je een jonger broertje of zusje dan kan je hem/haar leren programmeren met ScratchJr
  • Ken je Scratch binnenstebuiten dan ben je klaar voor App Inventor.
  • Heb je thuis enkel een iPad ter beschikking? Dan kan je oefenen via Snap
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s